Tego jeszcze nie było. Lubelscy artyści namalują świnkę puławską. Zwaną popularnie Wolną Puławianką. Wolną, bo z wolnego wybiegu. Motto wystawy i jej przekorne przesłanie brzmi tak:
– Kubusiu, jak się pisze MIŁOŚĆ?
– Prosiaczku, MIŁOŚĆ się nie pisze, MIŁOŚĆ się czuje.
Historia rasy, powstałej w Gołębiu (tam gdzie jest Domek Loretański i gdzie fruwają Anioły) sięga prastarej, dzikiej, wolnej świnki leśnej. Zrobiło się o niej głośno 3 lata temu, podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Lubelscy artyści: Artur Skoczylas, Katarzyna Wyszyńska, Małgorzata Nowak, Magdalena Litwin-Kiec, Karolina Paczkowska, Marcin Błach i Karolina Błach, Seweryn Chwała – sportretują Wolną Puławiankę różnymi technikami. Podczas wernisażu wspólnie wybierzemy Najpiękniejszą Puławiankę. Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER w Lublinie przygotuje zestaw przekąsek po lubelsku. W tym słynne, lubelskie bajgle.
Podczas jednej z pierwszych edycji festiwalu lubelscy artyści malowali śledzia. Mottem wystawy był cytat z Miłosza:
Panie Boże, lubiłem dżem truskawkowy
I ciemną słodycz kobiecego ciała.
Jak też wódkę mrożoną, śledzie w oliwie,
Zapachy: cynamonu i goździków.
Jakiż więc ze mnie prorok?
Wystawa Wolna Puławianka kontynuuje cykl wystaw “gastronomicznych” na Europejskim Festiwalu Smaku.
Wernisaż wystawy, czwartek, 6 września 2018, 20
Restauracja 2 PI ER w Lublinie