Program

01

02 września

Poniedziałek
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
19:00 WERNISAŻ WYSTAWY „HAGIOGRAFIA”
Oficjalne otwarcie festiwalu. Dwanaście fotograficznych portretów Świętych i Błogosławionych, od św. Jadwigi po św. Ritę. Lampka wina i ciasteczka św. Hildegardy.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:30 ĆWICZENIA Z PATRZENIA. UNIA LUBELSKA I KALIGRAFIA
Warsztaty z udziałem dr-a Arkadiusza Adamczyka, kustosza dyplomowanego w Oddziale Zbiorów Specjalnych Biblioteki Uniwersyteckiej KUL. Wspólnie napiszemy akt podpisania Unii Lubelskiej.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc

02

03 września

Wtorek
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
18:00 LABORATORIUM SMAKU
Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
19:30 TEATR MALOWANIA MIECZYSŁAWY ŁAZOREK
Ćwiczenia z patrzenia. „Co Matejko namalował za oknem na obrazie Unia Lubelska?” Z udziałem Mieczysławy Łazorek z Kazimierskiej Konfraterni Sztuki

Miejsce: restauracja Hades Szeroka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc

03

04 września

Środa
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
16:00 JARMARK INSPIRACJI
Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte
18:00 LABORATORIUM SMAKU
Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
19:30 AKADEMIA ODKRYĆ FILMOWYCH
Prezentacja filmów dokumentalnych z Drohobycza. Warsztat filmowy z Grzegorzem Józefczukiem.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka, sala Sztukmistrza
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
20:00 „BAND ODESSA, UN MILION DE ROSE ROUQE”
Tańczy Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo” i publczność. Nazwa zespołu oznacza piękny widok. Warsztat tańca i sztuki odpoczywania. Z nami zaznasz błogiego relaksu w Rajskim Ogrodzie, który wyrośnie wokół repliki zabytkowej studni przed Bramą Krakowską. Inauguracja wraz z restauracją Tinto.

Miejsce: Plac Łokietka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne

04

05 września

Czwartek
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych

Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
18:00 WERNISAŻ WYSTAWY FOTOGRAFII ROBERTA PRANAGALA „MEMU MIASTU”
Niezwykły portret miasta. Świeża krew w lubelskiej fotografii.

Miejsce: Radio Lublin
Wydarzenie otwarte
19:00 „CZY ZYGMUNT AUGUST JADŁ WIEWIÓRKI?” - KOLACJA HISTORYCZNA W RAMACH JEM TEATRU
Teatr malowania, młodzi i niepokorni artyści w starciu z klasykiem. Malujemy „Unię Lubelska”. Kolacja z potrawami z XVI wieku według receptur odnalezionych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”, z udziałem autorów z Polski, Litwy i Ukrainy. Warsztat tańców renesansowych. Prowadzi Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo”.

Miejsce: Restauracja 2 PI ER
Wydarzenie płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc

05

06 września

Piątek
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych

Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
12:00 LEICA OPEN DAY
Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
14:00 KONKURS „NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY”
To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Kapituła oceni ponad 100 produktów i przyzna prestiżowe certyfikaty.

Miejsce: Restauracja Trybunalska, Rynek 4
Wydarzenie zamknięte (tylko dla uczestników konkursu)
17:00 POKAZ KULINARNY „STREFA WEGE”
Ilona Krawczyk „w Szczerym Polu” i Justyna Bargieła z „DziczeJemy” prezentują „Dziką kuchnię”. Świeżo, sezonowo, lokalnie i z fantazją. Bez mięsa. Szczera kuchnia od serca i potężna dawka wiedzy o jadalnych chwastach, kwiatach i ziołach.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
Zobacz więcej
17:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. PODLASIE”
Gotują kucharze z Restauracji Kulturalna w Hotelu Arche. Ich hasło: „Gotujemy optymistycznie”. Nauka gotowania i degustacje.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:00 POKAZ KULINARNY „KUCHNIA WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”
Gotuje Marek Panek, szef kuchni Hades Szeroka

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:15 WERNISAŻ WYSTAWY „MAGIA PODLASIA”
Grupa miłośników fotografii, pięciu autorów, występująca pod nazwą Magia Podlasia, odkrywa dla nas swój skrawek świata i swoją wrażliwość na jego naturalne piękno. Z aparatami fotograficznymi wędrują po najbardziej niezwykłych i urzekających zakątkach Podlasia, poddając się urokowi sielskich pejzaży z drewnianymi chatami, wiatrakami, cerkwiami, rzekami i rozlewiskami wśród pól. Wystawę prezentuje Kraina Bugu.

Miejsce: Hotel Arche Lublin, Zamojska 30
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:30 POKAZ KULINARNY „W RENSESANOWEJ KUCHNI KSIĘŻNEJ BONY”
Dania, które podano na ślubie księżnej Bony z królem Zygmuntem I Starym na zamku w Bari. Gotuje włoski szef kuchni Ivo Violante, którego przodkowie pochodzą z Bari.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:15 STACJA TEATR W KONOPNICY „WESELE, WYSPIAŃSKI, WILNO”
W programie niezwykłego spektaklu fragmenty „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego. Na scenie w roli Panny Młodej Urszula Plewik ze Stacji Teatr, w roli Poety Ihor Lylo (Lwów), w roli Poety Śpiewnego Luigi Pagano (Italia) w roli Pana Młodego Rimvydas Laužikas (Wilno) w roli Stańczyka Jarosław Dumanowski (Polska). Spotkanie z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety. Na stole bliny żmudzkie i kapłon po litewsku. Prezentuje Anna Walczyńska, szefowa kuchni w restauracji Uroczyska Zaborek.

Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
19:00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY 2019
I prezentacja autorów najciekawszych produktów regionalnych w naszym regionie. To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. LITWO, OJCZYZNO MOJA”
Wspaniała kuchnia Podlasia i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Panorama smaków. Gotuje Anna Walczyńska, szefowa kuchni restauracji Uroczyska Zaborek. To magiczne miejsce, które pokochał Charlie Watts z zespołu Rolling Stones.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:55 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. DESER KSIĘŻNICZKI BONY
Włoski deser dla Orkiestry Prowincjonalnej. Gotuje Jacek Ochal z Cukierni Williams, szef kuchni restauracji La Dolce Pera.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:15 KONCERT „ORKIESTRY PROWINCJONALNEJ”
Kwartet dżentelmenów zagra wam do tańca. Requiem prowincjonalne, Smutne miasteczko, Chwile.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
21:00 KONCERT ZESPOŁU LORIEN
Czyli Mickiewicz na ostro. Inga Habiba zaśpiewa premierową „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Usłyszycie także „Goplanę” według Juliusza Słowackiego oraz najlepsze utwory Lorien.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne

06

07 września

Sobota
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych

Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
11:00 SEMINARIUM „TO JEST OSOBNY PRZYSMAK. UNIA LUBELSKA OD KUCHNI”
Cusine and history/ Kuchnia i historia. Prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na festiwalowe seminarium skierowane do studentów, szefów kuchni i pasjonatów historii. W seminarium wezmą udział Ihor Lylo z Uniwersytetu Wileńskiego i Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Lwowskiego.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 ŻYWY OBRAZ
Prezentacja postaci z obrazu Jana Matejki „Unia Lubelska”. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano, który grał razem z Paulem McCartneyem. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik do kuchni”.

Miejsce: klasztor o. Dominikanów na Złotej
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 LEICA OPEN DAY
Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
13:00 XXIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NALEWEK
Najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs nalewek w Polsce. W tym roku dwa tematy konkursowe: Nalewki litewskie i koronne. Nalewki „Śliwka i inne”. Cenne nagrody Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo Sp. z o.o.

Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie zamknięte *Obowiązuje rejestracja uczestników
14:00 KONKURS ŚNIADANIE PO LUBELSKU
Trzy drużyny po trzech szefów kuchni. Lubelska, wojewódzka i ogólnopolska. Na scenie wyczarują trzy wzorowe śniadania lubelskie. Najpierw ich pracę oceni jury, potem publiczność.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
14:30 COFFEE&SONS
Rodzinna Palarnia przedstawi dwie metody zaparzenia kawy w domu żeby była smaczna.

Miejsce: Scena na placu Po Farze
Wydarzenie otwarte i bezpłatne (ze stosownym odstępem)
15:30 POKAZ KULINARNY „PIKNIK W SZCZERYM POLU”
W wykonaniu Ilony Krawczyk z GrupaFocus.pl, smaczna, szczera i sezonowa kuchnia poparta rzetelną wiedzą z ziołolecznictwa. Dla małych i dużych. Nauka, zabawa i degustacja, którą poprowadzą specjaliści od imprez integracyjnych i pikników firmowych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:00 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”
Na scenie ekipa Restauracji 107 z Lubhotelu oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:15 SALON LITERACKI. SPOTKANIE Z PROFESOREM JAROSŁAWEM DUMANOWSKIM
Prezentacja kuchni staropolskiej, fakty, ciekawostki i przepisy. Możliwość promocyjnego zakupu książek z autografem.

Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:45 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”
Na scenie ekipa Manufaktury Smaków z Pałacu w Cieleśnicy oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
17:15 SALON LITERACKI. SPOTKANIE ZE ZBIGNIEWEM SIERSZUŁĄ
Prezentacja wiedzy o nalewkach. Rozmowa o harmonii w nalewkach, sztuce i życiu

Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
17:30 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”
Na scenie Marcin Jurek, szef kuchni restauracji Tinto, z asystą, minister Artur Soboń oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Przyrządzą sznycel ministerski oraz kapłona w litewskiej nalewce Trejos Devynerios. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:00 WERNISAŻ WYSTAWY „ŚWIĘCI PARONI TECHNIKI”
Niezwykła wystawa fotograficznych tryptyków ze Słowacji. Polska premiera. Fotograficzne wydarzenie o skali ogólnopolskiej.

Miejsce: Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim, Jana Zamoyskiego 20
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:15 POKAZ MISTRZOWSKI SYLWII STACHYRY I JEANA BOSA
Najważniejszy pokaz festiwalu. Ona wygrała Top Chefa i kuchnią regionalną zachwyciła Modesta Amaro. On przez 15 lat gotował dla króla Belgów. Co z tego wyniknie? Jean ugotuje ulubioną zupę króla Zygmunta Augusta. Sylwia ma w zanadrzu niespodzianki.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:40 OGŁOSZENIE WERDYKTU XXIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NALEWEK
Nagrody wręczy ich fundatorka, Mirosława Gałan, Prezes Multi Frigo Sp. z o.o.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:45 KONCERT PAWŁA MAŁASZYŃSKIEGO I COCHISE
Zagrali z Black Sabbath, zagrają w Lublinie. Ich koncerty na długo pozostaną w pamięci. Na Przystanku Woodstock publiczność oszalała na ich punkcie. Artyści mocno rozrabiają na polskiej scenie muzycznej, śpiewając pieśni z wiarą w tle. Paweł Małuszyński, solista i znakomity aktor mówi krótko: „Najważniejsza jest rodzina, ważny jest Bóg”.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:45 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI POLSKICH PROJEKTANTÓW
Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:00 KONCERT „NATALIA ŚPIEWA NIGHTWISH”
W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” wielkie piosenki legendarnego zespołu zaśpiewa Natalia Majczak. Drobna, piękna, o cudownym głosie. Utwór „Slow, love, slow” odzwierciedla przesłanie festiwalu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:15 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI BARBARY CHWESIUK
Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja i perebory znad Bugu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:30 KONCERT PABLOPAVO I LUDZIKI
Mega hit. Zaśpiewamy Lublinowi „Dancingową piosenkę miłosną”

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
21:00 KOLACJA Z GWIAZDAMI
W Restauracji Kulturalnej Hotelu Arche gwiazdy filmu i ekranu poznają smak kuchni Podlasia. Publiczność pozna Gwiazdy.

Miejsce: Restauracja Kulturalna, Hotel Arche Lublin, Zamojska 30
Wydarzenie zamknięte, płatne
Bilety na kolację do nabycia w recepcji hotelu Arche, tel: +48 504 086 587
21:30 ARTYŚCI I PRZYJACIELE. WIECZÓR Z NALEWKAMI
W Restauracji Old Pub twórcy polskich nalewek spotkają się na rozmowach i degustacji z tymi, co pasjonują się historią i magią nalewek.

Miejsce: Restauracja Old Pub, Grodzka 8
Wydarzenie zamknięte i bezpłatne *Obowiązują zaproszenia

07

08 września

Niedziela
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych

Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie. Vege produkty.

Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne *Obowiązuje rejestracja miejsc, Ilona Krawczyk 509 356 254
Zobacz więcej
12:00 LEICA OPEN DAY
Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne *Obowiązuje rejestracja miejsc
12:00 BIOSKOP STEREOSKOPOWY
W partnerstwie z Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim będziecie mogli obejrzeć setki trójwymiarowych, przedwojennych zdjęć - przy pomocy zabytkowych urządzeń.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
13:00 „CZARNA DAMA NA ULICY ZŁOTEJ”. SPACER HISTORYCZNY
Autorski projekt Małgorzaty Sulisz, w którym biorą udział Malarki z Konopnicy, cieszy się na festiwalu ogromnym powodzeniem. W tym roku w głównej roli Czarna Dama (Barbara Radziwiłłówna) oraz król Zygmunt August. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano.

Miejsce: Ulica Złota, Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
13:00 AKADEMIA KUBUSIA PUCHATKA „PIZZA KRÓLOWEJ BONY”
Warsztaty gotowania dla dzieci poprowadzi Arkadiusz Krzesiak, realizujący projekt Jem zdrowo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
14:00 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ PIERWSZA
W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo Sp. z o.o.



14:45 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO, SMAK ESTONII”
Na scenie Jakub Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER. Historyczna kuchnia litewska w nowoczesnej odsłonie.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
15:20 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ DRUGA


Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:05 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”
Na scenie mocna ekipa kucharzy z restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Specjaliści od poleskiej i kresowej kuchni poszukają nowych Smaków Litwy. Spodziewajcie się pysznej degustacji.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:45 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ TRZECIA


Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
17:25 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO. SMAK UKRAINY”
Na scenie Agnieszka Filiks, która w Nałęczowie, w słynnej Willi Ukraina prowadzi autorską kuchnię. Do Willi Filiks, bo tak nazywa się restauracja, ciągną tłumy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:00 OGŁOSZENIE WERDYKTU OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „GOOD CHEF”
Nagrody wręczy ich fundatorka, Mirosława Gałan, Prezes Multi Frigo

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:15 POKAZ MISTRZOWSKI „SMAK ORIENTU”
Na scenie Pani Maleknaz Mirdamadi Esfahani. Pokaz został przygotowany we współpracy z Ambasadą Iranu w Polsce. To może być najbardziej zaskakujący pokaz i degustacja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:00 KONCERT LIDII BIAŁY „HAGIOGRAFIA”
W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” usłyszycie archaiczne, surowe brzmienia, z pomocą których Lidia maluje mocnym głosem barwny świat historii świętych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:30 KONCERT STANISŁAWA SOYKI Z ZESPOŁEM
11 lat temu zaśpiewał na pierwszej edycji festiwalu. Teraz usłyszycie wielki przebój „Ławeczka Bajeczka”. Na finał festiwalu czeka was cudowna, mądra i wysmakowana uczta.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:45 KONCERT KAI MIANOWANEJ „PIEŚNI SEFARDYJSKIE”
Pieśni sefardyjskie i cudowny muzyczny deser. Kiedy przed rokiem zaśpiewała w Kaplicy Paryskiej, kaplica i przedsionek pękały w szwach. Obiecała publiczności, że zagra za rok w bazylice.

Miejsce: Bazylika Dominikanów na Złotej
Wydarzenie otwarte i bezpłatne

08

10 września

Wtorek
18:45 DEBATA DWÓCH AMBON „SMAK KRZYŻA” FINISAŻ FESTIWALU
Prowadzi o. Tomasz Dostatni. Wydarzenie nawiązuje do jednej z najpiękniejszych tradycji polskiej tolerancji, kiedy w XVII wieku, w bazylice dochodziło do dysput pomiędzy arianami i katolikami. Po debacie spotkanie w Sali Unii Lubelskiej.

Miejsce: Klasztor o. Dominikanów
Wydarzenie otwarte i bezpłatne

09

18 września

Środa
15:00 POTĘGA HISTORII. REKONSTRUKCJA UCZTY PO PODPISANIU UNII LUBELSKIEJ
Najlepsi szefowie kuchni pod wodzą Maestro Jeana Bosa przygotują dla uczestników XX Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich.

Miejsce: Centrum Spotkania Kultur
Wydarzenie zamknięte i bezpłatne *Tylko dla uczestników zjazdu

IMPREZY TOWARZYSZĄCE

02 - 07 września

Poniedziałek - Sobota
Warsztaty Płatne - właściwości zdrowotne olejów tłoczonych na zimno, domowe octy i kiszonki, eko pielęgnacja skóry, zioła dla zdrowia i urody, dzika kuchnia Szczegóły na https://www.facebook.com/EuropejskiFestiwalSmaku/

06

07 września

Sobota
19:00 GWIAZDY NA ARENIE
Na scenie Areny Lublin pojawią się największe gwiazdy tej dekady: Thomas Anders & Modern Talking Band, Sandra, Fancy, C.C.Catch, Savage i Joy. Na lubelskim stadionie będzie można usłyszeć wszystkie największe hity tych artystów, które królowały na szczytach list przebojów i które są szlagierami do dziś.

Miejsce: Arena Lublin
Wydarzenie płatne

*Rejestracja i zapisy na warsztaty

Warsztaty w Hades Szeroka plus kaligrafia u Dominikanów: Elżbieta Cwalina 607 260 770
Warsztaty w Strefie Wege: Ilona Krawczyk 509 356 254
Warsztaty Z firmą Leica w Galerii Sztuki Sceny Plastycznej KUL: Piotr Marek 507 804 644

Wydarzenie jest realizowane w ramach obchodów „Lublin 1918-2018. Inspiruje nas wolność” 

Uwaga. Organizatorzy zastrzegają sobie do zmian w programie na lepsze.

Masz wiadomość

Miłość i zaczyn. Zaczyn to początek chleba. I zaczyn cudowności. Ten zaczyn decyduje o dobroci wypieku. Ta dobroć pochodzi od dobroci serc ludzi, którzy ciasto zaczyniają. Ojciec Grzegorz Kluz, dominikanin z Lublina mówi, że słynne pierogi św. Jacka składają się jedynie z miłości i radości z niewielką odrobiną sera i ziemniaków. Życzymy Wam, aby pobyt na festiwalu stał się zaczynem miłości do Lublina i regionu. Oraz zaczynem cudowności.