XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek w Lublinie, edycja „Nalewki ziołowe”. Gościem specjalnym Seminarium "Nalewki i zioła lecznicze" będzie Jego Ekscelencja Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w RP.
Pamięci Piotra. Był z nami od 2003 roku, od drugiego Turnieju Nalewek. Jako przewodniczący kapituły ogłaszał wyniki z festiwalowej sceny. Uwielbiał nalewki ziołowe. Piotr Bikont, Przyjaciel festiwalu, tak nagle zginął w wypadku samochodowym. Jemu, zawsze uśmiechniętemu i życzliwemu tegoroczny turniej po raz drugi poświęcamy. Dlatego ten, XXVIII już, najstarszy w Polsce Turniej Nalewek jest wyjątkowy, specjalny. Do Lublina przyjadą twórcy nalewek z całej Polski. Nie po to, żeby konkurować, choć kapituła oceni nalewki i przyzna nagrody - ale po to, żeby uczestnicząc w festiwalu, wspominać Piotra Bikonta i tu w Lublinie - wypić jego zdrowie. Otworzyć swoje serca. Turniej ma nową formułę i bogaty program.
XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek w Lublinie Nowa Formuła
Nadszedł czas na zmiany. Po raz pierwszy wprowadzamy turniej tematyczny. Bohaterem tegorocznej edycji będą Nalewki Ziołowe. Takie, w których głównym produktem są zioła. Czyli zgłaszamy miętówkę, a nie malinę na mięcie.
Uczestnicy będą ubiegać się o tytuł Mistrza Polskich Nalewek Ziołowych oraz I, II i III miejsce.
Co z innymi nalewkami? Także je przyjmujemy.
Uczestnicy będą ubiegać się o tradycyjne I, II i III miejsce.
W sumie kapituła przyzna 7 nagród.
Sekretarzem kapituły jest Marek Dyrka. Tel. + 48 507 063 977
Jak co roku, spotykamy się w gościnnych progach restauracji Old Pub w Lublinie. Turniej jest otwarty dla wszystkich, tych co znali Piotra Bikonta i tych, co nie zdążyli go poznać. Nalewki przyjmujemy do godziny 12 w sobotę 8 września 2017 w restauracji Old Pub. Turniej jest prywatnym spotkaniem pamięci Piotra Bikonta, odbywa się w pomieszczeniach restauracji Old Pub, wyłączonych na ten czas z działaności gospodarczej. Udostępniajcie, podawajcie dalej! Poniżej regulamin i karta zgłoszenia. Do zobaczenia.
Program turnieju
Sobota, 8 września 2018, Old Pub
12.00 Rozpoczęcie prac kapituły oceniającej nalewki
14.00 Rozpoczęcie Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. O historii koniaku, jako części kultury Armenii Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w RP
14.30 Wykład: Lecznicze właściwości ziół. Prof Agnieszka Ludwiczuk z Katedry i Zakładu Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
15.30 Sekretne życie ziół. Spotkanie z Marią Nitychoruk, zielarką z Podlasia
16.30 Od pałacu do gorzelni. Relacja Barbary i Dariusz Chwesiuków, właścicieli pałacu w Cieleśnicy, którzy po rewaloryzacji pałacu chcą zrewitalizować pałacową gorzelnię
18.00 Ogłoszenie wyników na scenie głównej. Plac po Farze
18.30 Pokaz wyrobu tolma, ormiańskich gołąbków w kilku smakach w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek, restauracja Old Pub
29.30 Koncert Katty Car (Wielka Brytania), plac Po Farze
21.00 Alchemia Nalewek. Mistrzowski pokaz Jeana Bosa, wieloletniego szefa kuchni króla Belgii
21.30 Wspólna degustacja nalewek, toasty, rozmowy
Do zobaczenia na festiwalu
>Europejski Festiwal Smaku powstał, by prezentować Polsce ideę „Lubelskie smakuj Życie”. Porzuć wielkomiejski zgiełk, pośpiech, stres. Przyjedź choć na chwilę tu, gdzie można się zrelaksować, nabrać sił i poczuć się wolnym - to przesłanie smakowania Życia.
>Lubelskie to region szczególnie polecany tym, którzy lubią nowe wyzwania i odkrywanie nieznanych miejsc i smaków. Wystarczy krótka podróż, by znaleźć się w zupełnie innym otoczeniu - zielonym, naturalnym, kuszącym bogactwem przyrody i regionalnej kuchni.
>Zwolnij, przesiądź się na rower, weź głęboki oddech i ruszaj do krainy lessowych wąwozów, magicznego Kazimierza Dolnego, czy klimatycznego Nałęczowa. Lubelskie to także Roztocze - słynące z jodłowo-bukowych borów, malowniczych wzgórz i potoków, poprzecinanych małymi skalnymi wodospadami. A dalej na wschód czeka tajemnicza dolina Bugu z dziką przyrodą.
O festiwalu
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali muzycznych w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Największym magnesem są koncerty plenerowe, będące muzyczną wyprawą do różnych krajów świata. W tym roku odbędzie się po raz dziesiąty. Szacujemy, że wciągu 7 dni odwiedzi nas 100 tysięcy ludzi. Będziemy opowiadać im o Lublinie i odzyskaniu Niepodległości. O tym, że świętowanie niepodległości miało wymiar radosny, barwny, kolorowy. O specyficznej Gościnności, z jakiej słynął Lublin i jak ta Gościnność może inspirować nas dziś. To będzie najbardziej barwna, poetycka i radosna edycji w 10 letniej historii Europejskiego Festiwalu Smaku.