Już po raz trzeci Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego ogłosił festiwalowy konkurs na “Śniadanie po lubelsku”. Ponieważ kreatywność młodych szefów kuchni nie zna granic, w tym roku spodziewamy się intrygujących propozycji na nasze, lubelskie śniadanie, przygotowane ze świeżych, lokalnych produktów.
Nominowane Restauracje i Hotele biorą udział w III edycji konkursu „Śniadanie po Lubelsku”. Zadanie polega na przygotowaniu propozycji serwowanych potraw śniadaniowych w kategoriach: wytrawnych, wegetariańskich i słodkich, przy użyciu produktów wyróżnionych tytułem Marka Lubelskie.
Jury konkursowe wybiera najsmaczniejsze i najbardziej typowe dla Regionu Lubelskiego przepisy. Tak powstaje wzorcowy model śniadania po lubelsku, którym chcemy witać wszystkich odwiedzających Lubelszczyznę.
Jest to wspólna akcja Kresowej Akademii Smaku i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, który widzi jak ważną rolę w promocji województwa może odgrywać smak.
W akcji biorą udział nominowane najlepsze hotele i restauracje: Restauracja Szczupak LubLIN, Montis Hotel & SPA Poniatowa, Hampton by Hilton Lublin, Mandragora, Pelier Bistro, Vanilla.