Oto najsmaczniejsze kąski z festiwalowych wydarzeń. Wśród nich absolutna nowość: Strefa Wege na placu Po Farze 6. A na scenie smaku mistrzowie. Na przykład Sylwia Stachyra z Top Chef, Jean Bos i kucharze z Ambasady Iranu w Polsce.
Hit hitów. Nowa strefa na naszym festiwalu. Justyna Bargieła z DziczeJemy & Ilona W Szczerym Polu na placu Po Farze otwierają Podwórko Wege. To my, zielarki Ilona i Justyna życzymy wspaniałego tygodnia od 2 do 8 września. Zadzwoń 535 096 385. Bierzcie maki i rumianki, i inne kwiatki. Tak zapraszają fantastyczne dziewczyny. Na warsztatach octy owocowe, ziołowe i kwiatowe, oleje na zimno z pokazami tłoczenia, dzikie rośliny jadalne, 5 roślin z trawnika. Wykłady o bioróżnorodności dla dużych i małych. Herbaty ze Szczerego Pola plus warsztaty komponowania herbatek ziołowych. Lemoniady ziołowe, warsztaty dla dzieci, rękodzieło konopne dzieci plus mamy, kosmetyki naturalne dla całej rodziny. Szukajcie podwórka pod numerem 6. Udostępniajcie.
Kulturalna kolacja z Gwiazdami
W Restauracji Kulturalnej Hotelu Arche gwiazdy filmu i ekranu poznają smak kuchni Podlasia. Publiczność pozna Gwiazdy.W menu consome z gotowanymi kibinai, schab z kostką, cepelinami i konfiturą z czerwonej kapusty, na deser litewskie mrowisko z makiem i rodzynkami lub lody piernikowe z pieczonym jabłkiem plus kieliszek białego/czerwonego wina.
Czy Zygmunt August jadł wiewiórki?
Kolacja z Królem Zygmuntem Augustem to kolejny spektakl w ramach Jem Teatr. Podczas tego niezwykłego wieczoru towarzyszył nam będzie Zygmunt II August. W jego rolę wcieli się Luigi Pagano. Gościć będziemy również znawców historii m.in. prof. Jarosława Dumanowskiego. Kolejnym punktem programu będzie nauka historycznego tańca pod okiem Małgorzaty Wojcieszuk. Dodatkowo odbędzie się premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”. Wielkim finałem wieczoru będzie show kulinarne Jakuba Piętowskiego. W trakcie wydarzenia każdy będzie mógł skosztować dań wykonanych według XVI-wiecznej receptury. W menu znajdą ćwikła Mikołaja Reja, olewka z konopii, łosoś po Polsku, kapłon w winie muszkatołowym z puree z pasternakiem, mus z gruszki. Zaprasza restauracja 2 PI ER.
Nalewki
W puli nagród mamy póki co: Kolekcjonerski ser Bursztyn, kosz kresowych wędlin (7 kg), Nagrodę Multi Frigo. Gotowi na start? 29 Turniej Nalewek w Lublinie startuje w sobotę, 7 września o 13 w Old Pub. Są 2 tematy konkursowe: Śliwa i inne ( w jury m.in. Zbyszek Sierszuła) oraz Nalewki Litewskie i Koronne (w jury profesorowie Jarosław Dumanowski, Ihor Lylo i Rimvydas Laužikas, na czele kapituły Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo). Regulamin i karty zgłoszeń na stronie: www.europejskifestiwalsmaku.pl, degustacja w restauracji Old Pub.
Konkurs Good Chef 2019
Będzie miał wymiar ogólnopolski. Z Maestro Jean Bos, wieloletnim szefem kuchni na dworze króla Belgów nominowaliśmy 9 zawodników z Lublina, regionu i Polski. Temat konkursu: Unia Lubelska od kuchni, w konkursowych daniach muszą pojawić się owoce z Ziemi Lubelskiej. Będzie degustacja.
Jarmark i Rajski sad
Może łąki przed Bramą Krakowską nie wyczarujemy, ale razem z Rynek Elizówka dookoła repliki studni przed Bramą Krakowską zainstalujemy owocujący sad. To wstęp do festiwalowego jarmarku. Od środy przed i za bramą barwne stoiska z jedzeniem i smakołykami z całej Europy, a przede wszystkim z krajów, które były częścią Wielkiego Księstwa Litewskiego. Enjoy.
Smakołyki filmowe w Hades Szeroka
Szef Marek Panek poprowadzi Laboratoria Smaku z kuchni litewskiej i polskiej. Co jeszcze? Akademia Odkryć Filmowych w Lublinie? Jak najbardziej. Taki projekt powstaje właśnie w Lublinie. Powstaje pod wrażeniem znakomitego projektu: Akademia Odkryć Fotograficznych. Na pierwszym spotkaniu oglądamy i rozmawiamy o filmach dokumentalnych z Drohobycza, których autorem jest Grzegorz Józefczuk. Zamawiamy słynne pierogi Sabiny.
Gwiazdy smakują Lubelskie
Na scenie gwiazdy filmu i ekranu plus najlepsi szefowie kuchni, wielka kuchnia Korony i Litwy, dobre jedzenie i degustacje. Niepowtarzalna okazja zdobycia kulinarnych autografów. Niespodzianek będzie dużo więcej, a że wraca upalne lato, to na jarmarku czekają na was lemoniady, wina, piwa rzemieślnicze.
Piwo festiwalowe na Wielokranie
Tak, tak, niezawodny Browar Zakładowy po raz kolejny uwarzył festiwalowe piwo. W tym roku smakowe tropy i aromaty wiodą do piw litewskich i koronnych. Polecamy Wielokran w Spotkaniach Kultur i chwile wytchnienia dla ochłody.