Słowo na festiwal

Szanowni Państwo, mieszkańcy Lublina i regionu, Goście z Polski i Europy

Serdecznie zapraszam na polską edycję Europejskiego Festiwalu Smaku, dedykowaną 100 rocznicy odzyskania niepodległości. To także 10,  jubileuszowa edycja festiwalu. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego uczestniczy w powstawaniu i wspiera festiwal od pierwszej edycji.

W ciagu 10 lat udało się zbudować największy festiwal smaku w Polsce, który ma już silną markę. Dziś możemy powiedzieć, że mając festiwal mamy silne narzędzie do promocji gospodarczej Województwa Lubelskiego. Trzy lat temu postanowiliśmy, że będziemy wspólnie promować i wprowadzać do restauracji Lublina, regionu i Polski dania z mięsa świni rasy puławskiej. Dziś te dania są w wielu restauracjach Lublina, regionu, a nawet w najlepszych restauracjach w Polsce.

W tym roku podczas konkursów, pokazów kulinarnych i warsztatów będzie promowana także gęsina biłgorajska i jagnięcina uhruska. Po raz trzeci odbędzie się prestiżowy konkurs „Najlepszy smak Lubelszczyzny”, drugi taki konkurs odbywa się w zaprzyjaźnionym z Lublinem Wrocławiu. Jednym z jurorów będzie Zuza Zak, autorka monumentalnej „New Polish Cooking” i felietonistka brytyjskiego dziennika „The Independent”.

Zapraszam do zapoznania się z bogatym programem festiwalu, obfitującym w koncerty, wystawy fotografii i malarstwa, cykl pokazów: Gwiazdy smakują Lubelskie, pokaz mody, teatr dla dzieci, prezentacje regionalnych smaków. Od Chełma, przez Nałęczów, Kodeń, Poniatową, aż po Włodawę. I jeszcze więcej.

Sławomir Sosnowski
Marszałek Województwa Lubelskiego