X Europejski Festiwal Smaku 2018
3-9 września 2018 - Lublin Stare Miasto
Edycja polska „Dwudziestolecie Międzywojenne”
Literatura - muzyka - teatr - sztuka - fotografia | Pokazy kulinarne | Laboratoria smaku |Instalacje i Strefy jarmarku | Spotkania i debaty | Kolacje i eventy na mieście
Wydarzenie jest realizowane w ramach obchodów „Lublin 1918-2018. Inspiruje nas wolność”
Motto:
Dopiero w Lublinie odczuliśmy,
że Ojczyzna jest w nas i koło nas
i dlatego składam Wam, Lublinianie,
podziękowanie żeście serdecznością
swoją żołnierzowi Polskiemu
Ojczyznę dali.
/z przemówienia Józefa Piłsudskiego do Lublinian 3.VIII.1915 r. na przyjęciu w hotelu „Janina”/
Idea festiwalu
W smaku są całe foldery informacji: o ziemi-terenie, tożsamości, ludziach i emocji. Smak jest istotną częścią Europejskiego Festiwalu Smaku. W 2018 roku festiwalowy Lublin będzie miał smak niepodległości.
Europejski Festiwal Smaku to impreza cykliczna, która odbywa się już od 10 lat w miesiącu wrześniu na Starym Mieście w Lublinie. Festiwal harmonijnie łączy smaki miasta i regionu z koncertami, wystawami, literaturą i teatrem.
Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się jak co roku na lubelskim Starym MIeście w dniach od 3 do 9 września 2018 i poświęcona będzie barwnej epoce określanej „Dwudzieste Międzywojenne”. Dominującym smakiem będzie Smak Wolności.
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali muzycznych w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Największym magnesem są koncerty plenerowe, będące muzyczną wyprawą do różnych krajów świata. W tym roku odbędzie się po raz dziesiąty. Szacujemy, że wciągu 7 dni odwiedzi nas 100 tysięcy ludzi.
Będziemy opowiadać im o Lublinie i odzyskaniu Niepodległości. O tym, że świętowanie niepodległości miało wymiar radosny, barwny, kolorowy. O specyficznej Gościnności, z jakiej słynął Lublin i jak ta Gościnność może inspirować nas dziś. To będzie najbardziej barwna, poetycka i radosna edycji w 10 letniej historii Europejskiego Festiwalu Smaku.
Europejski Festiwal Smaku powstał, by prezentować Polsce ideę „Lubelskie smakuj Życie”. Porzuć wielkomiejski zgiełk, pośpiech, stres. Przyjedź choć na chwilę tu, gdzie można się zrelaksować, nabrać sił i poczuć się wolnym - to przesłanie smakowania Życia.
Lubelskie to region szczególnie polecany tym, którzy lubią nowe wyzwania i odkrywanie nieznanych miejsc i smaków. Wystarczy krótka podróż, by znaleźć się w zupełnie innym otoczeniu - zielonym, naturalnym, kuszącym bogactwem przyrody i regionalnej kuchni.
Zwolnij, przesiądź się na rower, weź głęboki oddech i ruszaj do krainy lessowych wąwozów, magicznego Kazimierza Dolnego, czy klimatycznego Nałęczowa. Lubelskie to także Roztocze - słynące z jodłowo-bukowych borów, malowniczych wzgórz i potoków, poprzecinanych małymi skalnymi wodospadami. A dalej na wschód czeka tajemnicza dolina Bugu z dziką przyrodą.
Jesteśmy dumni, że festiwal stał się skutecznym narzędziem promocji gospodarczej województwa Lubelskiego.
Europejski Festiwal Smaku to skuteczne narzędzie promocji Miasta. Jesteśmy dumni, że został wpisany w oficjalne obchody 100 lecia Niepodległej Polski. Najważniejsze w festiwalu jest SPOTKANIE, doświadczenie wspólnego bycia w Lublinie, poznawania się, tworzenia relacji, więzi, zaufania. W Lublinie, mieście dobrego smaku w sztuce, życiu i kuchni. W ciągu 10 lat udało się zbudować w Lublinie markę najważniejszego festiwalu smaku w Polsce, współpracując z festiwalem Europa na Widelcu we Wrocławiu i Ogólnopolskim Festiwalem Dobrego Smaku w Poznaniu.