Nominowane Restauracje i Hotele biorą udział w IV edycji konkursu „Śniadanie po Lubelsku”. W tym roku zabawa odbywać się będzie drużynowo: Lublin, Lubelskie i cała Polska.
Zadanie polegać będzie na przygotowaniu propozycji serwowanych potraw śniadaniowych w kategoriach: wytrawnych, wegetariańskich i słodkich, przy użyciu produktów wyróżnionych tytułem Marka Lubelskie. Jury konkursowe wybiera najsmaczniejsze i najbardziej typowe dla Regionu Lubelskiego przepisy. Tak powstanie wzorcowy model śniadania po lubelsku, którym chcemy witać wszystkich odwiedzających lubelszczyznę.
Jest to wspólna akcja Kresowej Akademii Smaku i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, który widzi jak ważną rolę w promocji województwa może odgrywać smak.
W akcji biorą udział nominowane najlepsze hotele i restauracje:
Lublin: Restauracja 2 Pi ER; Restauracja Kardamon; Restauracja Eco
Lubelskie: Hotel Drob; Willa Filiks, Pałac Cieleśnica
Polska: Ogólnopolska Restauracja Krasnodwór (Warszawa); Hotel Sulbin (Garwolin); Aida (Zielonka Warszawa)