Gwiazda kulinarna festiwalu Zuza Zak

Jest piękna, śpiewająco gotuje i inspirująco pisze o polskiej kuchni. Zuza Zak, autorka monumentalnej księgi „Polska New Polish Cooking” i felietonistka The Independent przyjedzie do Lublina, by poznać sekrety regionalnej kuchni lubelskiej. - "Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż." - pisze Zuza Zak.

Zuza ma polskie korzenie, jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii. Teraz przywołuje tęskne smaki dzieciństwa. Przywołuje je, odtwarza, kreatywnie je przekształca, nowocześnie interpretuje, z fantazją łącząc stare z nowym. Magiczne przepisy łączy z malowniczym krajobrazem Polski. Zuza, czekamy.