W wyjątkowej scenerii Starego Miasta po raz trzeci dziewięciu szefów kuchni z lubelskich restauracji i hoteli będzie walczyć o tytuł Good Chef 2018. Konkurs odbędzie się w sobotę, 8 września 2018 na scenie ustawionej na placu po Farze.
Konkurs odbywa się w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. - W tym roku zadaniem do wykonania będzie przygotowanie „Obiadu po lubelsku”. Warunkiem jest wykorzystanie przez zawodników w przygotowanym koncepcie (daniu) jednego z 3 rodzajów mięs do wyboru: świnka rasy puławskiej, jagnięcina uhruska, gęś biłgorajska oraz kaszy gryczanej, ziół i miodu - mówi Jean Bos. Powyższe produkty zawodnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.
Ponieważ w tym roku liczyć się będzie także znajomość kuchni regionalnej zawodnicy będą mogli wcześniej popracować na konceptem dania. Komisja sędziów przyzna: zaszczytny tytuł Good Chef 2018, drugie i trzecie miejsce, tytuł Talent Roku oraz Chef kuchni regionalnej. 9 zawodników do tegorocznej edycji nominują Maestro Jena Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgii, Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu oraz Andrzej Rudziński. Nominacje zostaną ogłoszone na konferencji prasowej festiwalu w Lublinie.
Kto wybierze Good Chefa?
Jean Bos, kordynator konkursu wciąż winduje poziom jurorów. Nie ukrywa, że chciałby doprowadzić do sytuacji, kiedy będzie to najważniejszy konkurs w kraju. W tym roku Jean do jury zaprosił Wolfganga P. Menge, bardzo doświadczonego kucharza z Niemiec i Prezydenta „Euro-Toques Deutschland“. Pracę szefów oceni także Marek Rybacki, w branży prawie 30 lat. Jest prezesem Euro-Toques Polska. Przewodniczącym komisji jest Marcin Soból. Pierwsze kroki w gastronomi stawiał w Domu Restauracyjnym Gessler na rynku Starego Miasta w Warszawie. Kucharz pełen pasji i inspiracji, potrawy doprawia szczyptą serca. Sędzią technicznym jest Andrzej Rudziński, wychowawca najlepszych młodych kucharzy w Polsce.
W ubiegłym roku Tytuł Good Chef 2017 trafił do Tomasza Mielniczuka z Hotelu Agit, drugie miejsce zajął Wojciech Truk z Chapter One, a trzecie Piotr Huszcz z Hotelu Piano. Kapituła przyznała także tytuł Talent Roku, który zdobył Wojciech Truk. Natomiast na tytuł Chef kuchni regionalnej zasłużył Tomasz Mielniczuk. Jury konkursu Good Chef 2017 stanowili: Jean Bos z Belgii, Stefan Unterkircher z Włoch oraz Jacek Czarecki i Andrzej Rudziński.